Categories
Sanatate

Mituri despre Coronavirus (nCovid-19)

 1. Ne protejează măștile chirurgicale cu 3 pliuri de Coronavirus?

  O masca chirurgicala are o capacitate de prevenție a infecțiilor cu un virus foarte limitata întrucât ele au o durata de viata mica (de câteva ore). După folosința trebuie înlocuite și aruncate din cauza acumulării de particule de apa pe suprafața ei care pot prezenta un mediu propice virusurilor.
  Organizația Mondială a Sănătății recomandă purtarea unei măști în cazul în care:
  • aveți în grija o persoana care este suspectă de infecție cu Coronavirus
  • tușiți sau strănutați
  • știți cum sa o purtați și sa o aruncați

 2. Suntem în siguranța dacă primim colete sau pachete din China?

  Da, conform Organizației Mondiale a Sănătății se presupune ca acest virus nu rezista pe obiecte cum ar fi scrisorile sau coletele.

 3. Animalele de casa pot răspândi Coronavirus?

  În momentul de față nu exista dovezi care sa confirme ca animalele de casa pot sa fie infectate cu noul coronavirus. Cu toate acestea este recomandat sa ne spălam pe mâini cu apa și săpun după ce am intrat în contact cu animalele de casa pentru ca acestea pot avea bacterii comune precum E.coli sau Salmonela. Acestea sunt bacterii care pot fi transmise de la animale la oameni.

 4. Coronavirus afectează doar persoanele bătrâne, sau sunt afectați și tinerii?

  Toată lumea poate fi afectata de Coronavirus, de aceea este important sa avem o igiena corporala optima și să respectam normele recomandate de instituții de sănătate și medici.
  Cu toate acestea, statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arata ca persoanele înaintate în vârsta sau persoanele care suferă deja de o alta afecțiune (astm, diabet, boli de inima, cancere) par sa fie afectate mai sever.

 5. Antibioticele sunt eficiente împotriva noului Coronavirus?

  Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor. Numai împotriva bacteriilor. De asemenea, nu este recomandat sa luam antibiotice decât la îndrumarea medicului specialist.

 6. Exista medicamente care ajuta la prevenirea sau combaterea noului Coronavirus?

  La data actuala nu exista tratament pentru combaterea virusului Coronavirus.
  Cu toate acestea, exista medicamente care pot fi luate pentru ameliorarea simptomelor în cazul infecției cu acest virus.

 7. Cât de eficace sunt scanerele termice în depistarea persoanelor cu Coronavirus?

  Scanerele termice sunt eficace în depistarea persoanelor cu febra, un simptom des întâlnit și la persoanele care sunt infectate cu Coronavirus.
  Cu toate acestea, scanerul nu poate depista oamenii care au virusul dar nu prezintă febra.

 8. Poate o lampa UV sa omoare virusul Coronavirus?

  Nu, lămpile UV nu trebuie folosite pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii întrucât aceasta poate cauza iritații ale pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *