Categories
Sanatate

Sfaturi prevenire gripă sau răceală

Ce este gripa?

Gripa este o afecțiune respiratorie cauzata de virusul gripal. Poate provoca de la afecțiuni ușoare până la foarte cazuri grave ce necesită spitalizare. Gripa spre deosebire de răceală are un debut brusc cu stări de febră.

Printre simptomele de gripă se numară:

 • febră sau stare febrilă
 • tuse
 • gât inflamat
 • oboseala
 • vomă sau diaree

Ce este răceala?

Răceala este o afecțiune respiratorie cauzată în mare parte de rinovirus. Nu există tratament pentru răceala comună, ci doar metode de a ameliora simptomele.

Printre simptomele de răceala se includ:

 • gât inflamat
 • nas înfundat sau care prezintă secreții apoase
 • tuse
 • strănut
 • dureri de cap
 • dureri pe suprafața corpului

Sfaturi de prevenție

Vaccinare (valabil doar pentru gripă)

În cazul gripei cea mai buna metodă de prevenție este cea de vaccinare. CDC (vezi sursa) recomandă efectuarea vaccinului anti-gripal o dată pe an deoarece noi tulpini de virus sunt incluse în acel ca urmare a mutațiilor naturale.

Acest vaccin trebuie făcut înainte de începerea sezonului gripal deoarece sistemului imunitar îi trebuie aproximativ 2 săptămâni până ce va crea anticorpii necesari combaterii virusului.

Evitați contactul cu persoanele bolnave

Păstrați un minimum de un metru față de persoanele care prezintă simptome de gripă sau răceala.

În cazul în care cineva tușește sau strănuta, întoarceți-vă cu spatele la persoana respectivă pentru a nu avea contact direct cu particulele de apă (din strănut/tuse) ce pot transmite virusul.

Rămâneți acasă dacă sunteți bolnavi

Este foarte important și totodată foarte greu să rămânem în casă din varii motive atunci când suntem bolnavi (trebuie sa terminam ceva legat de munca, nu avem coleg care să ne înlocuiască, nu mai avem zile de concediu, procedura pentru concediu medical este prea anevoioasa).

Cu toate acestea este foarte important să rămânem în casă sau să mergem la medic (utilizând masca de protecție pentru a preveni răspândirea și altor persoane) pentru a primi zile de concediu medical atunci când avem răceala sau gripă.

OMS ne recomandă acest lucru atât:

 • pentru sănătatea noastră (statul acasă în liniște și cu multă odihnă grăbesc procesul de vindecare a bolii)
 • pentru sănătatea persoanelor din jur prin evitarea răspândirii virusului prin diverse metode: contact direct, indirect (mânere uși etc) cât și prin strănut sau tuse

Evitați atingerea nasului, gurii sau ochilor

Visururile de raceala si gripa pot intra in corp prin intermediul mucoaselor nasului, gurii sau a ochilor.

De aceea este important să facem un efort conștient de a nu pune mâna pe față, cu atât mai mult când avem mâinile murdare sau am atins suprafețe străine.

Spălați-vă pe mâini

Spălatul pe mâini des și corect ajută la prevenirea răspândirii virusurilor răcelii și gripei.

Pentru o spălare corectă se vor urmări:

 • spălarea cu apa și săpun timp de cel putin 20 secunde
 • spălarea pe toate spatiile mâinii

Vedeta aici un articol complet despre spălatul pe mâini:

Acoperiți-vă nasul și gura

Atunci când tușiți sau strănutați este necesar să vă acoperiți întreaga gura cu un șervețel de unică folosința pe care să îl aruncați după utilizare. Acest lucru va ajuta ca virusul să se răspândească mult mai greu la alte persoane și posibil să împiedice o epidemie.

În cazul în care nu avem la îndemâna un șervețel, se va folosi pliul/îndoitura cotului.

ATENȚIE: Antibioticele nu ajută la tratarea răcelii sau gripei și ar trebui luate numai la îndrumarea atentă a medicului dumneavoastră.

În cazul în care prezentați simptome de răceala sau gripă este cel mai indicat sa vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie.

Surse
https://www.cdc.gov/flu/prevent/
https://www.cdc.gov/flu/about/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *